FAGO, DE CARLES PORTA

Estándar

A vegades, jo la primera, condemnem a les persones sense conèixer la seva història personal només per la pressió mediàtica que es genera al seu voltant quan es veuen implicades en un succés destacat. És el cas d’en Santiago Mainar, un ramader de Fago, que fa cinc anys es va enredar en un embolic dels grossos fent-se responsable de l’assassinat de l’alcalde d’aquest petit municipi del Pirineu d’Osca, Miguel Grima, davant la Guàrdia Civil. Tot i que poc desprès es va retractar davant el jutge, assegurant que s’havia inculpat per salvaguardar els 30 habitants del poble, ja no va haver-hi marxa enrere. La societat l’assenyalava amb el dit. La gent del carrer i els mitjans de comunicació    se li tiraven a sobre.

Aquesta història l’entrellaça a la perfecció el periodista Carles Porta en el seu nou llibre Fago. Durant els darrers anys, Porta ha mantingut centenars de converses amb les germanes d’en Mainar, la Isabel i la Marisa, també amb la novia del presumpte autor del crim, l’Amalia, i amb gent propera al crim.

Es tracta de la història d’un home que va fer un gest que el va abocar al precipici i de com la seva germana Marisa va intentar salvar-lo de totes les maneres possibles. És la lluita d’una dona per abocar tota la llum possible al cas del seu germà per demostrar la seva innocència i donar a conèixer el caràcter solidari que durant uns 50 anys va desenvolupar.

El llibre obre la porta a jutjar la tasca de policies, jutges, advocats i periodistes perquè no tot es quedi en ‘Santiago Mainar = assassí’ quan, segons explica Porta, la seva culpabilitat no va ser gens clara mai.
Personalment, llegint les 306 pàgines de l’obra, puc dir que la meva visió sobre en Santiago Mainar ha canviat i molt. No l’assenyalo amb el dit, no el jutjo, veig una història brutal darrera que em fa reflexionar sobre la meva manera de qualificar als altres sense conèixer l’entorn, els motius, i les circumstàncies que els ha dut a fer determinades coses. A vegades la culpa és clara; en aquest cas si les informacions que Porta publica són verídiques, que no ho dubto, no ho és tant.

Acerca de fanipino

Soy comunicadora de vocación y profesión. Estudié periodismo en la Universitat Autònoma de Barcelona y me especialicé en relaciones públicas y gabinetes de comunicación. También he realizado cursos en Community Managment. Actualmente llevo la sección de sociedad en Onda Cero Catalunya donde también he editado y presentado informativos durante dos temporadas. Para mí cada día es una hoja en blanco que cada uno escribe de la manera que elige. Vivir de manera positiva y sonreír siempre son para mi las claves del éxito.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s